Barevné mandlové pusinky, něžný obláček sladké chuti, který po vložení do úst podráždí chuťové pohárky, lehounce krátce křupne a rozplyne se na jazyku. Aby člověk automaticky a bezmyšlenkovitě vztáhl ruku po další…makronce.
Nemá nic společného s příjmením současného francouzského prezidenta, není to ani italská těstovina, dokonce nepochází ani z Francie, ale z Itálie. Původně nevypadaly makronky tak, jak je známe dnes. Pekli je italští mniši jako dnešní piškoty. Až Kateřina Medicejská je s sebou přivezla na francouzský královský dvůr. A dvě jeptišky v Nantes je začaly krémem slepovat po dvou k sobě. Tak vznikla dnešní makronka, v mnoha barevných odstínech, vůních a příchutích. Je dnes „in“. Kdo neochutnal, jako by nebyl.
Upéci makronku ale není úplně jednoduché. A tak v hodině francouzštiny vznikla velká výzva: Naučíme se to! Lektorka DDM Ostrov Slaný p. Marcela Rozenská s dcerou Terezou pomohly francouzštinářům z tercie, sexty a septimy slánského gymnázia ve dvou kurzech odhalit tajemství výroby makronek. Jakých? Vanilkových, malinových, se slaným karamelem, s čokoládovým, kávovým a oreovým krémem. Užili jsme si to všichni. I doma maminky ochutnaly.
Dvě dopoledne nás provázela příjemná vůně vanilky, úsměv na tváři, kamarádství, dobrá nálada, skvělá atmosféra, větší či menší zručnost, plné krabičky té sladké nádhery. To je naše vítězství. Povedly se. I recept máme!
Za nás za všechny děkuji DDM Ostrov Slaný - p. Marcele Rozenské. Bylo to u vás fajn.
Jarmila Černá, FRJ
Gymnázium Slaný
Další fotografie naleznete ZDE